Dra. Victoria Alemany Ferrer

  • Departament: Piano
  • Assignatures que imparteix: Piano, Piano Aplicado / Complementario, Historia y Teoría del Piano.
  • Categoria professional: Funcionaria catedràtica de carrera
  • Correu electrònic: v.alemanyferrer@iseacv.gva.es

Natural de Buñol, va estudiar piano amb Isabel Algarra i Mario Monreal a València i, posteriorment, amb E. Pastorino i A. Pang a Itàlia. Des de 2007 és Doctora en Música “Cum laude” per la Universitat Politècnica de València.

La seua activitat professional abasta la pedagogia –és catedràtica titular de Piano i col·labora amb el Programa de doctorat en Art: Producció i Investigació de la Universitat Politècnica de València–, la investigació musical i la interpretació pianística, que desenvolupa com a solista i col·laborant amb destacats intèrprets vocals i instrumentals.

En el camp de la investigació musical, els seus estudis se centren en analitzar el procés d’aprenentatge pianístic i, com a vessant d’aquesta línia, en l’estudi del pianismo espanyol històric. Les seues publicacions amplien la fins ara encara escassa documentació existent sobre l’ús del piano a l’Espanya del segle XIX; també ha aconseguit “rescatar” i donar a conéixer al públic actual per mitjà de concerts i enregistraments interessants composicions musicals autòctones fins ara injustament oblidades.

PUBLICACIONS I ENREGISTRAMENTS

– Quince estudios para piano de Vicente Peydró Diez [Partitura]. Valencia, Rivera Mota, 2004.

– “La construcción de pianos en Valencia hasta inicios del siglo XX”, en Anuario Musical 62 (2007).

– Metodología de la técnica pianística y su pedagogía en Valencia, 1879-1916. Valencia, UPV, 2010.

– El piano en Valencia en los años del cambio al siglo XX (1879-1916). Barcelona, CSIC [Monumentos de la Música Española LXXIX], 2010.

– “The Establishment of the modern piano pedagogy in Spain: the case of Valencia”, en Fontes Artis Musicae vol. 57 nº 2 (2010).

– El piano en la música valenciana de los años del cambio al siglo XX [CD de sonido]. Valencia, ISEACV/IVM/Ayto. Buñol/Ayto. Tavernes de la Valldigna [GadGad Music ed.], 2012.

– “Aproximación al estudio de la edición musical valenciana anterior a 1936 a través de la partitura impresa para piano”, en GOSALVEZ, Carlos José y LOLO, Begoña eds.: Imprenta y edición musical en España (ss. XVIII– XX). Madrid, UAM Ediciones (Universidad Autónoma de Madrid, Colección de Estudio s 148), 2012.

– “La estancia de Isaac Albéniz en Valencia en 1882”, en Anuario Musical 66 (2011).

– “La estancia de Franz Liszt en España y su influencia sobre los conciertos de piano españoles celebrados durante la segunda mitad del siglo XIX” , en MORABITO, Fulvia ed.: «En pèlerinage avec Liszt»: Virtuosos, Repertoire and Performing Venues in the 19th- Century Europe. Turnhout, Brepols Publishers (Speculum Musicae series 24), 2014.

– “El piano en la ciudad de Valencia (1830-1920): creación y actividad musical”, en GÓMEZ RODRÍGUEZ, José Antonio ed.: El piano en España entre 1830 y 1920. Madrid, SEDEM, 2015.

– “Las composiciones musicales de autores líricos en la Valencia entre siglos (1879-1916)”, en Quadrivium – Revista digital de Musicología 8 (2017).

– “La contribución de Oscar de la Cinna a la introducción del repertorio pianístico europeo en España”, en CIDoM, Cuadernos de Investigación Musical 6 (2018) [extraordinario].

ALEMANY, Victoria y PALLÁS, Javier: “José Salvador Martí (Valencia, *1874; Id., †1947) y la implantación de la asignatura de Música de Cámara en el Conservatorio de Música y Declamación de Valencia”, en Quadrivium – Revista digital de Musicología [en prensa (nº 11, 2020)].